Laadukas osallistaminen on Destian Liikenne ja kaupunkiympäristö -yksikön suunnitteluhankkeissa keskeisessä roolissa. Destia on Suomen suurin infra-alan palveluyhtiö, jonka Liikenne ja kaupunkiympäristö -yksikkö tarjoaa suunnittelupalveluita muun muassa kunnille, kaupungeille ja valtion organisaatioille. Tilaajien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä yleistä etua heijastelevien lopputulosten saavuttamiseksi.
“Teemme hankkeita, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen ja elämään, joten loppukäyttäjän näkökulma on tärkeä. Varsinkin kunta-asiakkaille tehdyissä suunnitteluprojekteissa vuorovaikutus asukkaiden kanssa on tärkeä osa suunnittelua”, kertoo Matilda Hakumäki, suunnittelija Destian liikenne ja kaupunkiympäristö -yksiköstä.
Karttapohjainen osallistaminen on tärkeä työkalu yksikön suunnittelutiimille osallistamistapojen monipuolistamisessa, arvokkaan palautteen keräämisessä ja osallistamisprosessin yksinkertaistamisessa.
Monipuolinen osallistaminen avainasemassa
Liikenne ja kaupunkiympäristö -yksikkö panostaa monipuoliseen osallistamiseen. Erilaisten digitaalisten alustojen käytön lisäksi tiimi on järjestänyt monenlaisia työpajoja niin etäyhteydellä kuin paikan päälläkin.
“Olemme kokeneet saavamme näin arvokasta tietoa”, Hakumäki tähdentää.
Hyvänä esimerkkinä hän jakaa Rauman pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman osallistamisprosessin, jossa suunnittelijat ensin keräsivät paikallisten mielipiteitä karttapohjaisella Maptionnaire-osallisuusalustalla ja sen jälkeen pitivät sidosryhmätyöpajan kaupungin eri osastojen edustajille ja muille toimijoille, joita hanke kosketti. Tapahtumassa esitellyt asukaskyselyn tulokset oli visualisoitu kartalle ja niitä käytettiin tausta-aineistona suunnittelun eteenpäin viemisessä. Näin saatiin tuotua yhteen verkkokyselyn ja työpajatyöskentelyn edut suunnittelussa.
Verkkopohjainen osallistaminen vakiinnuttaa asemaansa
Yleinen haaste osallistamisessa on sen yleisön tavoittaminen, jonka halutaan osallistuvan.
Verkkopohjaisiin alustoihin siirryttäessä usein huomataan, että esimerkiksi kohderyhmän laajempi saavuttaminen niin kokonaismäärässä kuin aliedustettujen ryhmien osalta on yleisesti koettu merkittäväksi.
Saavutettavuuden paranemiseen ja osallistumisen helpottumiseen vaikuttavat muun muassa vapaus vastata kyselyihin mistä vain omien aikataulujen puitteissa, esteettömyyttä tukevat toimintatavat ja monikielinen osallistumismahdollisuus. Myös Destialla tämä on huomattu lisääntyneenä palautteen määränä ja laatuna.
“Uskon, että verkkopohjaiset kyselyt ovat tulleet jäädäkseen”, Hakumäki tuumaa.
Ei kuitenkaan ole päivänselvää, että kaikki verkkopohjaiset osallistamisyritykset onnistuvat odotetunlaisesti.
“Varsinkin verkossa ihmisten ajasta ja huomiosta kilpailevat niin monet toiminnot ja tekemiset, että osallistumisen esimerkiksi verkkokyselyyn tulee olla helppoa, mukavaa, kiinnostavaa ja merkityksellisen tuntuista.”
Helppokäyttöinen ja karttapohjainen alusta lisää osallistamismahdollisuuksia
Destian Liikenne ja kaupunkiympäristö -yksiköllä on ollut aiemmin käytössä toinen työkalu karttapohjaisten kyselyiden tekoon, mutta uuden testaaminen tuli ajankohtaiseksi. Maptionnaire oli helppo valinta, koska se oli osalle tiimistä jo ennestään tuttu ja toimivaksi todettu karttapohjainen osallistamisalusta.
Yksiköllä on vuoden kokeilujakso Maptionnaire-alustasta, jonka aikana voi tehdä rajoittamattoman määrän kyselyitä ja käyttää kaikkia Communicate-tason ominaisuuksia. Alusta onkin ollut tiimillä ahkerassa käytössä — Maptionnairea on hyödynnetty jo viidessä eri hankkeessa ensimmäisen puolen vuoden aikana.
“Nyt kun Maptionnaire on käytettävissämme, pyrimme mahdollisimman monissa hankkeissa jo tarjousvaiheessa pohtimaan, miten sitä voisi kyseisessä hankkeessa hyödyntää ja minkälaista hankkeelle arvokasta tietoa voisimme kyselyiden kautta kerätä. Yhä useammissa hankkeissa on jo lähtökohtana, että osallistamme ihmisiä karttakyselyn avulla.”
Matilda Hakumäki, suunnittelija, Destia
Monipuolinen osallisuustyökalu vähentää työvaiheita
Esimerkkeinä Maptionnairen käytöstä hyötyneistä suunnitteluhankkeista Hakumäki jakaa kesällä 2024 yksikön toteuttaman pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman Rauman kaupungille ja alkusyksyllä 2024 ELY-keskuksen tilaaman, maantien 146 pätkälle Sipoossa tehdyn jalankulku- ja pyöräväylän esisuunnitelman.
Erityisesti alustan joustavuus ja monipuolisuus on huomattu erilaisissa hankkeissa toimiviksi.
“Olemme kokeneet, että tällä työkalulla pystymme yhteen kyselyyn sisällyttämään asioita, jotka on aiemmin pitänyt tehdä kahdella erillisellä alustalla. Esimerkiksi nyt saamme yhdistettyä perinteisen ja paikkatietokyselyn samaan”, Hakumäki kehuu.
Matilda Hakumäki, suunnittelija, Destia
Rauman kaupungin pyöräpysäköinnin yleissuunnitelmaa varten yksikkö toteutti asukaskyselyn, joka keräsi satoja vastaajia ja yksi kysymys jopa 600 karttamerkintää. Kyselyssä hyödynnettiin perinteisiä kyselyominaisuuksia pyöräilyaktiivisuuden, pyöräpysäköinnin ja pyöräilemättä jättämisen syiden sekä sähköpyörien määrän selvittämiseksi.
Maptionnairen karttaominaisuuksien avulla suunnittelijat selvittivät myös, missä on määrällisesti ja laadullisesti puutteellista pyöräpysäköintiä, ja missä olisi sopivia sijainteja esimerkiksi pyörän huoltopisteille tai lukittaville pyöräkaapeille.
“Karttakyselyt ovat meidän työssä tosi hyödyllisiä”, Hakumäki tähdentää.
Asukkailta kysyttiin erikseen myös aluesuunnittelun näkökulmasta uniikin alueen, suojellun Vanhan Rauman, pyöräpysäköinnin järjestämisestä. Alustan avulla kysymyksen vastausmahdollisuus voitiin rajata vain tähän kaupunginosaan, mikä selkeyttää tulosten analysointia.
Maptionnaire-alusta kannustaa kokeilemaan uutta
Destian suunnittelutiimi järjesti kommentointimahdollisuuden asukkaille Sipoossa maantielle 146 laaditulle jalankulku- ja pyöräilyväylän esisuunnitelmalle.
Kyselyssä testattiin kokeilumielessä uutta pop-up-karttaominaisuutta niin, että vastaaja pystyi valitsemaan kartalta väylän eri osuuksia. Niistä jokaiselle oli luotu oma ponnahdusikkuna, jossa näkyi kuva osuuden suunnitelmasta ja mahdollisuus kommentoida kyseistä suunnittelualuetta. Lisäksi käytettiin valintakartta-ominaisuutta selvittämään, mitkä suunnittelualueen linja-autopysäkit ovat aktiivisimmassa käytössä.
“On ollut kiva huomata, että saimme palautetta kysymysten kautta siten, miten ajattelimmekin. Totesimme toimivaksi”, Hakumäki kehuu.
Uuden kyselytyypin kokeilu on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ennakkoluulottomuus ja rohkea kokeilu voivat tuottaa arvokkaita tuloksia. Hakumäki painottaakin ennakkoluulottomuuden ja monipuolisuuden roolia yleisestikin osallistamisessa.
“On tärkeää lähteä kokeilemaan rohkeasti uusia vaihtoehtoja ja keinoja osallistamisessa ja olla tietynlainen ennakkoluulottomuus, ettei rajaa etukäteen omaa ajattelua sen suhteen minkälaista palautetta ihmisiltä odottaa”, Hakumäki summaa ajatuksiaan.
Vastausten määrä ja alustan raportit ylittävät odotukset
Vastaajia yksikkö on tavoittanut Maptionnairella tehdyillä kyselyillä paljon eri hankkeissa – Hakumäen sanoin parhaimmillaan yli odotusten. Ja vastauksia on tullut juuri niihin asioihin, mihin on toivottukin. Sadat vastaukset mahdollistavat trendien arvioinnin ja saadut tulokset huomioidaan suunnittelussa.
“Toisaalta tuloksista on tullut vahvistusta sille, mitä olemme itse havannoinneet esimerkiksi tilaajan kanssa keskustelemalla ja maastokäynnin yhteydessä. Mutta toisaalta on tullut myös uusia kohteita, joita ei itse ole välttämättä tullut ajatelleeksi”, Hakumäki kertoo.
Esimerkiksi Sipoon hankkeessa suunnittelijat päätyivät tarkastelemaan uudelleen yhtä suunnitelman pysäkkijärjestelyä saatujen palautteiden pohjalta.
Maptionnairen analyysityökalusta suoraan saatavat kaaviot ja karttapohjaiset raportit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi työkaluiksi kevyemmässä analyysissä, kuten trendien tarkastelussa ja tilaajille välitetyissä välikatsauksissa.
“Asiakkaat ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita kyselytuloksista. Joskus on kysytty väliaikatietojakin kyselyn ollessa vielä auki, ja niitä saa helposti alustalta napattua”, Hakumäki kertoo.
Toisaalta esimerkiksi loppuraporteissa käytetään usein kustomoituja vastauskuvaajia, joiden luomiseen Maptionnairesta ladattava Excel-tulostiedosto on tarpeellinen.
Laadukkaat tulokset vaativat laadukkaan pohjatyön
Jos kyselyn haluaa tuottavan laadukasta tietoa suunnitteluprosessin kannalta, on suunnittelutyö tehtävä perusteellisesti.
Hakumäelle hyvä ja laadukas kysely on sellainen, josta jää hyvä kokemus vastaajalle. Sen saavuttamiseksi on tärkeää kysyä juuri ne oleelliset kysymykset, oltava johdonmukainen kysymyksen asettelussa ja vastausvaihtoehdoissa sekä varmistettava, ettei vastaajia tylsistytä liian pitkillä kyselyillä.
“Se osoittaa arvostusta asukkaiden tai muiden vastaajien mielipiteelle, että vaikuttamismahdollisuus on mahdollisimman laadukkaasti toteutettu. Jo se, että saamme vastauksia, on palaute vastaajilta ja kertoo onnistuneesta kyselystä.”
Välillä onnistuneet ja tarpeellisiksi koetut kyselyt ovat keränneet vastaajilta kiitosta jopa avoimiin vastauskenttiin. Kriittistä palautetta taas hädin tuskin yksikön korviin on kiirinyt.
Maptionnaire on osoittautunut Destian Liikenne ja kaupunkiympäristö -yksikölle kaiken kaikkiaan tärkeäksi osallistamisen työkaluksi, jonka monipuolisuus ja helppokäyttöisyys tekevät siitä erinomaisen valinnan kaikenkokoisiin suunnitteluhankkeisiin.
“Pyrimme siihen, että pystymme tuottamaan hyviä kyselyitä ja saamme hyviä tuloksia. Yksikkömme suunnittelijat ovat kokeneet Maptionnairen siihen hyväksi.”
Matilda Hakumäki, suunnittelija, Destia